St. Nicolaaskerk IJsselstein

Vervangen verlichting in de Oude St. Nicolaaskerk in IJsselstein.
In opdracht van de Hervormde Gemeente IJsselstein vervangt Stigho in samenwerking met Vermeulen Lichtarchitectuur de verlichting in de Oude St Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen 2 in IJsselstein. De oude verlichting in deze bijzondere kerk bestond uit 55 bus-armaturen met elk een lichtbron van 120W en dateerde uit 1980. De nieuwe functionele verlichting bestaat uit led armaturen waardoor een besparing van 75% in het vermogen gerealiseerd wordt. Naast het vervangen van de functionele verlichting worden er ook armaturen gemonteerd om het unieke tongewelf en het prachtige van Vulpen orgel aan te lichten. De verlichting kan straks met een tablet geschakeld en gedimd worden. Gelijk met het vervangen van de verlichting wordt de groepenkast vervangen zodat de elektrische installatie in dit bijzonder monument optimaal beveiligd is en weer voldoet aan de huidige eisen.
 
Het was voor Stigho een uitdaging om op een hoogte van ca. 18 meter de armaturen te kunnen monteren terwijl de vrije ruimte op de vloer beperkt was, maar met gebruik van een zogenaamde spinhoogwerker en door het weghalen van een aantal zitbanken hebben we al een mooi resultaat kunnen realiseren. De verwachte oplevering is half december.
 
Informatie over de kerk
Deze laatgotische kerk is rond 1307 gebouwd en heeft een pseudo-basilikaal schip met een kooromgang. Begin 14e eeuw kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, dichtbij zijn kasteel een kerk te bouwen. Deze kerk werd in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas. De Sint Nicolaaskerk was naast het kasteel het belangrijkste gebouw van de stad.
 
In ieder architectuurboek komt de kerktoren voor. De Italiaanse architect Alessandro Pasqualini bouwde deze in 1532 in opdracht van de baron van IJsselstein, Floris van Egmond. Deze was in Italië ondersteboven geraakt van al het moois wat hij daar zag. Dit is het oudste en eerste renaissance bouwwerk van boven de Alpen. De baron maakt gelijk van de nood een deugd door aan de zijkant een kleine extra toren te laten bouwen met eigen opgang. Hier kon men in 5 ‘kerkers’ op water en brood worden gezet. En om dit kracht bij te zetten werd op de hoek van de kerk een stenen schandpaal gemetseld. Heel bijzonder is de spits die in 1924 is geplaatst naar ontwerp van de Amsterdamse School bouwmeester Michel de Klerk. 
 
Ook binnen in de kerk is veel moois te zien, zoals de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel en zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg en het 23 stemmen tellend orgel, gebouwd door de Utrechter Van Vulpen. 

Terug naar overzicht

img-9139-1.jpeg img-9088-1.jpeg img-9141-3.jpeg img-9232-1.jpeg img-9239-1.jpeg img-9343-1.jpeg

Meer projecten in Projecten

Vervangen verlichting Fulcotheater

Lees meer

Parkeergarage Eiteren in IJsselstein

Lees meer

Visdeal.nl

Lees meer